Spinneriet

Garn och ull i säckarHar du alpacka- eller fårull som du vill spinna välkommen att kontakta oss.

Förutom att spinna härliga exklusiva garner, kan spinneriet förädla ull till kardflor, förgarn, filt samt mattgarn, som kan användas för att handspinna samt andra hantverk.

Vår tanke är att vara en länk i ett hållbart samhälle där alpacka- och fårbönder ska kunna erbjudas närproducerad förädling av sin ull. Spinneriet är flexibelt och kan ta emot såväl mindre som större partier. Vi kommer att utveckla service och produkter i spinneriet för att möta det växande intresset för ekologisk, inhemsk produktion och design.

Är det andra tjänster eller produkter som ni vill se här, vänligen låt oss veta. Och om du inte vill eller inte har användning för din alpackaull så köper vi gärna bra kvalitéer.

Spinneriet

Spinneriet med tillhörande gårdsbutik finns på vår gård, Albertslunds Gård.

Hur ullen blir till garn

Spinneriet har en flera olika maskiner som hjälper till i kedjan från råull till färdigt garn.Det är många steg som ullen genomgår innan det blir till fädigt, härligt garn.

Först sker sortering för hand och därefter tumlas ullen för att sand och skräp skall lossna. Efter tvätt och torkning går ullen genom en maskin vars uppgift är att öpnna upp ullens lockar/fibrer och resultatet är ett fluffigt ludd – här tillsätts även spinnolja och antistatmedel.

Nästa steg  är fiberseparatorn där skräp som funnits kvar samt grova hår avskiljs och kommer ut som ett fint spindelnät av fibrer. Nu kardas ullen och här kan ullen även göras till förgarn(tops) eller kardflor om så önskas. Nästa steg är att garnet går igenom en maskin som straäcker ut ullsträngen innan det är dags att spinna den till entrådigt garn. Beroende på vilket sorts garn man önskar så tvinnas trådarna ihop till två- tre- eller fyrtrådigt garn. För att fixera garnet ångas det innan det nystas upp på härvor eller nystan.

I spinneriet kan man experimentera med blandningar av fibrer, olika sätt att spinna och tvinna för att få fram många olika typer av garner.

Maskinerna kommer från Canada, från ett företag som heter Belfast Mini Mills och deras maskiner används över hela världen för att spinna olika exotiska fiber av olika slag alltfrån myskoxe till angora.

Studiebesök

Om du vill veta mer om hur det går till att förädla ull till garn kan du boka ett studiebesök. Där kan vi visa alla stegen i processen fram till färdigt garn och andra produkter.