Har du alpacka- eller fårull som du vill att vi spinner åt dig?

Så här går det till.

Hämta PRISLISTA lönespinning 2016/2017 här!

Om du har ull från egna djur som du gärna vill göra garn eller andra produkter av, så gör vi gärna detta. Hos oss kan vi även ta emot mindre partier. Resultatet är ett härligt garn som kommer från dina egna djur, ekologiskt och närproducerat.

Lönespinning, spinn ditt eget garn
Vi är ett spinneri på Österlen som spinner garner helt utan kemikalier. 

 

Vårt spinneri har valt att specialisera sig på alpacka men vi tar även emot fårull och andra fibrer.
Vi vill vara säkra på att vi kan erbjuda dig en god service och resonabla leveranstider. Så vänligen ring eller mejla oss alt. skicka in beställning via Order/följesedel med detaljer av vad för fibrer du har och vad du önskar beställa, så vi kan ge ett besked om en preliminär leveranstid.PRISLISTA lönespinning 2016/2017
När du skickar in din ull, vänligen skicka dem i rena väl förslutna emballage och bifoga en kopia på utskriven order/följesedel. Märk samtliga emballage med Namn, adress, ullsort, färg och kollinummer.

Hämta PRISLISTA lönespinning 2016/2017

Lönespinning

 

Du är givetvis hjärtligt välkommen att besöka oss för att leverera eller hämta din ull eller produkter.
Om du har några frågor eller funderingar kring processen, vänligen kontakta oss via telefon eller mejl.

Småskalig förädling – i samarbete med dig

Spinneriet av typ mini-mill kan processa flera olika typer av ull, fibrer och blandningar såsom: Alpacka, får, mohair, angora med flera.

Fibrerna kan spinnas till 1, 2, 3 och 4-trådigt garn i olika grovlekar. 1-trådigt garn förutsätter starka fibrer av god kvalité. Fibrerna måste vara minst 5 cm långa.

Garnet levereras på koner eller härvor beroende på önskemål.

Till att börja med kommer vi endast att använda de färger som naturligt förekommer hos djuren. Men om så önskas kommer vi i framtiden erbjuda färgning.

Viktigt att tänka på när det gäller din ull som du skickar in

Alpacka ullTänk på att leverera en tillräcklig mängd ull för den garnkvalité du önskar. Eftersom det tillkommer en hel del arbete vid byte av färg eller vid byte av önskad produkt i produktionen, och vi debiterar en kostnad för det, så blir din slutprodukt dyrare vid små kvantiteter. Tänk därför på om du kan leverera en större mängd; du kan blanda från flera djur eller blanda färger. Du kan även ha en naturlig övergång från ljusare till mörkare fibrer med en mindre del som då blir blandfärgad.

Minimum mängden 3 kg för alpacka respektive 5 kg för fårull och gäller för varje kvalité, färg eller produkt du önskar förädla din ull till.

Vi väger ullen då den kommer in till oss och du betalar för levererad ull in till spinneriet. Var därför väldigt noga med att lämna så ren ull som möjligt, noggrant rensad från smuts och skräp. Även kvalitén på ullen är viktig. Ju jämnare kvalité på ullen – desto finare och jämnare kvalité på ditt garn.

Dubbelklipp skall rensas bort så gott det går. Skicka endast fårull från får som klipps 2 gånger per år. När din ull kommit till oss undersöker vi den. Visar det sig att den är hoptovad, inte rensad eller kraftigt nedsmutsad – tar vi kontakt med dig. Eventuellt skickas den då tillbaks.

fleeceI förädlingsprocessen från ull till garn blir det en del svinn. Det beror på att sand, smuts, grova fiber och dubbelklipp tvättas och rensas bort. Dessutom försvinner lanolin från fårull. Hur mycket svinn det blir beror på kvalitén på ullen. Restullen är ren och den sänder vi tillbaks om så önskas. Den kan tex användas för tovning. Vi kan även filta den åt dig.

PRISLISTA lönespinning 2016/2017